Sustenabilitate premiată: MAN Lion's City 10 E este „Autobuzul Sustenabil al Anului 2024”

2023-10-13

Oriunde ajunge lasă o impresie durabilă: fie în orașe, la târguri, în Dolomiți sau acum la Sustainable Bus Award (Sby). MAN Lion's City 10 E a impresionat juriul format din jurnaliști internaționali de specialitate și a câștigat premiul la categoria „Urban".

". În special eficiența, grija față de mediul înconjurător și dimensiunile compacte ale autobuzului complet electric au generat entuziasm, la fel cum a făcut și angajamentul MAN ca pionier în domeniul eMobility.

  • MAN Lion's City 10 E primește premiul „Autobuz Sustenabil al Anului 2024" la categoria „Urban"
  • Premiul a fost acordat în cadrul „Gala Night" în ziua precedentă evenimentului Busworld de la Bruxelles
  • Decisiv pentru juriu: capacitatea foarte bună de pasageri, dimensiunile compacte, raza de viraj excelentă, potrivit pentru utilizare în orașele cu străzi înguste, motor electric puternic și multe altele
  • MAN s-a concentrat de ani de zile pe vehiculele cu emisii zero, care sunt continuu dezvoltate și îmbunătățite.

Acesta a fost al șaselea an în care a fost acordat premiul Sby, de la înființarea sa. La fel ca în anii precedenți, juriul internațional a premiat doar cele mai inovatoare și sustenabile autobuze de pe piața europeană. Unul dintre câștigătorii premiului este MAN Lion's City 10 E, care a câștigat categoria „Urban", lăsând în urmă concurența. „Suntem încântați că MAN Lion's City 10 E, de altfel cel mai nou model din familia noastră de autobuze electrice MAN, a impresionat juriul de experți și a câștigat premiul Autobuzul Sustenabil al Anului 2024," a declarat Barbaros Oktay, Șeful Diviziei de Autobuze de la MAN Truck & Bus, care a acceptat premiul ieri (vineri, 6 octombrie) la „BUSWORLD GRAND INAUGURATION 2023".

„Gala Night" a avut loc la începutul „Busworld Europe" din Bruxelles. Premiul Sby este primul și singurul premiu european care recunoaște în mod specific tema sustenabilității pentru autobuzele de transport regulat, interurbane și de turism. „De aceea suntem mândri în mod deosebit de acest premiu. Acesta onorează angajamentul nostru neobosit pentru soluții prietenoase cu mediul înconjurător și tehnologii inovatoare. În același timp, premiul arată că MAN Lion's City 10 E este primit excelent ca vehicul economic și sustenabil nu doar de către clienți și pasageri, ci și de către experți," a subliniat Oktay.

În cele din urmă, premiul a fost acordat de un juriu format din jurnaliști specializați care reprezintă opt țări europene. Juriul a acordat premiul autobuzului MAN Lion's City 10 E din mai multe motive: pe de o parte, autobuzul electric urban acoperă un segment important de piață, având o capacitate foarte bună de pasageri de până la 80 de persoane. În același timp, greutatea sa redusă și lungimea de 10,5 metri permit o manevrabilitate excelentă. Cu dimensiunile compacte și raza de întoarcere de 17,2 metri, acesta este potrivit pentru utilizare în orașele strâmte și zonele urbane aglomerate. Lion's City 10 E - la fel ca toate celelalte modele din familia MAN eBus - este propulsat de un motor electric central cu o putere maximă de 240 kW.

Producția internă a motorului diferențiază MAN pe piața eBus, unde mulți competitori depind foarte mult de piese de la producători terți, conform declarației juriului. Potrivit juriului, această dezvoltare internă contribuie nu doar la performanța autobuzului, ci subliniază și angajamentul MAN ca pionier în domeniul tehnologiei de autobuze electrice. Acest lucru face ca Lion's City 10 E să fie deosebit de atractiv pentru operatorii de transport local interesați de protejarea mediului înconjurător și un câștigător mai mult decât demn al premiului „Sustainable Bus Award".

Un juriu internațional de jurnaliști de specialitate din 8 țări a ales autobuzul complet electric MAN Lion's City 10 E ca „Autobuzul Sustenabil al Anului 2024". La Busworld Europe 2023, de la Bruxelles, Riccardo Schiavo, de la revista Sustainable Bus, a înmânat trofeul mult dorit lui Barbaros Oktay, Șeful Diviziei de Autobuze de la MAN Truck & Bus (de la dreapta).

 

MAN Lion's City 10 E impresionează la târguri și în Dolomiți

Lion's City 10 E a impresionat deja vizitatorii la târgul UITP din Barcelona de anul acesta. Acum poate fi văzut la standul MAN din Hala 4 la „Busworld Europe" între 7 și 12 octombrie. Pe lângă sustenabilitatea sa, dimensiunea compactă a autobuzului complet electric, care este produs la fabrica de autobuze urbane din Starachowice, Polonia, de la începutul anului 2023, va atrage atenția în mod deosebit. Acest lucru se datorează faptului că versiunea midibus poate să-și pună în valoare punctele tari, în special în contextul creșterii utilizării serviciilor „on-demand" orientate către clienți și ca amplificator în perioadele cu frecvență ridicată, precum și ca vehicul manevrabil pentru centrul orașului.

Până la urmă, acest autobuz de oraș are o capacitate de pasageri similară cu cea a multor autobuze solo de 12 metri, dar necesită semnificativ mai puțin spațiu în trafic și are o manevrabilitate mult mai mare. Faptul că MAN Lion's City 10 E este și o soluție ideală pentru rutele solicitante a fost dovedit recent printr-un test practic de teren în munții Dolomiți din Tirolul de Sud. Pe parcursul celor 531 de kilometri ai traseului, autobuzul electric a parcurs peste 10.000 de metri în altitudine și a consumat în medie 0,77 kWh pe kilometru. Lion's City E a obținut aceste valori de top în ceea ce privește eficiența datorită tehnologiei inovatoare și unei rate remarcabile de recuperare de peste 50 la sută.

„În transportul public în special, soluțiile sustenabile sunt mai căutate ca niciodată. Împreună cu partenerii și clienții noștri, promovăm mobilitatea sustenabilă și ne angajăm pentru obiectivele Acordului de la Paris privind climatul," spune Barbaros Oktay, adăugând: „Până cel târziu în 2050, dorim să devenim neutri în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră. Suntem convinși că viitorul aparține vehiculelor cu emisii zero. De aceea urmăm hotărât calea transportului public local sustenabil, bazat în totalitate pe propulsia electrică - și pe MAN Lion's City E." Dar nu este „doar" MAN care sprijină autobuzul de oraș complet electric; din ce în ce mai multe companii de transport din Europa fac același lucru. Recent, a ieșit de pe linia de producție autobuzul electric cu numărul 1,000.

 

Sistemul de climatizare cu CO2 promite o eficiență mai mare și o autonomie extinsă

Succesul său se datorează și faptului că MAN lucrează în mod constant la îmbunătățirea serviciilor și a produselor sale și dezvoltă în mod continuu autobuzul electric. „Ne concentrăm întotdeauna asupra clienților noștri. Scopul nostru este destul de clar: Simplificarea afacerii clienților prin intermediul soluțiilor sustenabile de top," a subliniat Barbaros Oktay.

În optimizarea Lion's City E, accentul este clar pus pe creșterea siguranței și confortului pentru șoferi și pasageri, precum și pe eficiența vehiculului. De exemplu, sistemul de climatizare cu CO2, care acum este standard, asigură o sustenabilitate sporită. Acest sistem este mai prietenos cu mediul și, în același timp, mult mai eficient, oferind deja autobuzului Lion's City E actual o autonomie suplimentară de până la 25 de kilometri.

 

Utilizarea și reciclarea bateriilor într-un mod conservator al resurselor

Tehnologia bateriilor joacă și ea un rol central pentru MAN în ceea ce privește sustenabilitatea. Preocuparea este pe aspecte precum siguranța, durata lungă de viață, conținutul de energie, luând în considerare greutatea și spațiul, rezistența și costurile, precum și utilizarea ulterioară și reciclarea. Scopul este de a prelungi durata de viață a bateriilor ca prim pas și, când acest lucru nu mai este posibil, să se recicleze materiile prime pe care le conțin.

Bateriile care se întorc la MAN după utilizarea lor în vehicul sunt analizate în detaliu. În cazul în care pachetele de baterii nu mai pot fi utilizate ca așa-numita baterie de tracțiune, ele sunt supuse unei utilizări ulterioare: fie ca o a doua utilizare în vehicul după reparația efectuată în fabrică (2nd Use), fie ca o a doua viață a bateriei (2nd Life). Pentru a optimiza rata de reciclare, MAN se bazează pe un proces mecanic urmat de tratare hidrometalurgică. „În acest fel, până la 96 la sută din baterii pot fi reciclate," afirmă Heinz Kiess, Șef al Marketingului de Produs al Autobuzelor de la MAN Truck & Bus.

 

Despre Premiul pentru Autobuze Sustenabile

Scopul Premiului de Sustenabilitate este de a crea o conștientizare pozitivă a sustenabilității. „Și desigur că reușim acest lucru cu vehicule inovatoare precum MAN Lion's City 10 E," spune Oktay. În special, aspecte precum siguranță, confort, zgomot, reciclabilitate componentelor, dar și conștientizarea generală a mediului de către producător joacă un rol în evaluarea juriului.