50 ani NEOPLAN Skyliner: Un iaht pentru șosele

2017-06-21

Roadyacht, un NEOPLAN Skyliner din anii 70, modificat grandios, este în același timp unicat, oldtimer, o alt fel de autorulotă mobilă pentru vacanțe, platformă de prezentare, autovehicul promoțional, autocar pentru călătorii, tribună pentru DJ și vis de libertate.

Un NEOPLAN Skyliner de 46 ani, bază pentru o autorulotă
exclusivistă de călătorii
Road-yacht cu terasă supraetajată pentru 25 persoane

Șarmul său unic este cu siguranță motivul pentru care tocmai NEOPLAN Skyliner, la 50 ani de la lansarea pe piață, a fost sursa de inspirație pentru atât de numerose modificări. Un exemplu este: Roadyacht.

Din martie până în octombrie, iahtul șoselelor, cu cele șase locuri de dormit ale sale, poate fi închiriat ca domiciliu de vacanță. Parcat staționar în ”portul său natal”, la aproximativ zece kilometri de malul estic al Lago Maggiore, turiștii savurează panorama unică într-o zonă rurală. Însă Italia este numai una din opțiuni. Cine dorește, călătorește cu acest Roadyacht către destinația visurilor sale: promenade atractive, lacuri de munte liniștite, vârfuri impresionante sau, de ce nu, metropole agitate? Confortabila casă motorizată își dovedește în orice loc avantajele unei vile mobile de vacanță: dotările și materialele satisfac cele mai mari pretenții. Din spațiile de dormit, ferestrele panoramice oferă priveliști unice către cerul de zi sau de noapte.
Chiar și restul sectoarelor oferă din plin lumină naturală, iar aici găsești tot ce îți dorești: bucătărie și spațiu pentru servit masa, în compartimentul dintre punți toaletă și baie fixate în construcție. Spațiile pot fi separate prin pereți glisanți sau perdele. Cu plafonul ridicat, iahtul șoselelor oferă până la 25 locuri pe scaune în staționare. În trafic, este admisă pentru opt pasageri plus șofer. Acest NEOPLAN Skyliner, prelucrat manual cu mare grijă în decursul mai multor ani, este o adevărată atracție vizuală: „Dacă vă aflați la un eveniment, indiferent dacă este un roadshow sau o petrecere de serviciu, aveți cu siguranță un subiect de discuție. Unii presupun atunci că acesta vine din America, iar eu le răspund cu mândrie: ‚Nuu, nuu, e producție proprie!’“, povestește Günter Erhart, creatorul acestui Roadyacht.

Și sportivilor, artiștilor sau formațiilor de muzică, cei care călătoresc mult, acest Roadyacht le este foarte la îndemână. Calitățile ChillOut îl fac să fie locul excelent de relaxare, dar și un VIP-Lounge exklusivist. Puntea superioară a fost folosită deja și ca stand special de prezentare la târguri, sală de ședințe exclusivistă și ca pupitru de DJ la evenimente în aer liber.
Construcția unică a plafonului acestui Roadyacht face totul posibil și asigură în același timp și atmosferă plăcută în autobuz.
Günter Erhart a fost fascinat de automobile deja din copilărie și a absolvit o școală de lăcătuși mecanici. Și-a învățat meseria pe autobuze, apoi s-a făcut mecanic de locomotive. Dar pasiunea pentru autovehicule a rămas vie, astfel că în timpul liber, Erhart restaura autoturisme și camioane vechi.
În anul 1981, s-a lovit în Germania de Nord de un NEOPLAN Skyliner vechi de unsprezece ani, an de fabricație 1971. A iubit întotdeauna aceste autovehicule, „pentru că erau pur și simplu mai individuale decât autoturismele“, povestește Erhart. Autobuzul era scos la vânzare pentru prețul de 3.000 mărci și era într-o stare deplorabilă: motorul defect, armăturile smulse, firele și cablajele distruse, geamurile sparte, alternatorul și compresorul furate. Cu toate astea însă, caroseria era într-o stare impecabilă. Au urmat ani plini de o muncă intensă, până în 1986. Erhart a decupat caroseria superioară și a construit singur structura noului plafon. A înlocuit motorul stricat cu un motor Henschel. Și când la începutul anilor 80 a apărut pe piață un nou model Skyliner, a primit de la NEOPLAN toate piesele de care avea nevoie, din stocurile rămase. Experții producătorului i-au fost alături, cu sfaturi și chiar cu asistență practică, fiind chiar curioși cu privire la ideile sale. Când autobuzul a fost finalizat până la linia de centură, a primit inspecția tehnică. Acum, ca înveliș gol, Erhart ar fi putu vinde Skyliner-ul chiar cu profit, dar el și-a continuat visul despre Roadyacht. Plăcerea de a-l conduce în timpul testelor sale experimentale, l-a entuziasmat într-atât pe fan-ul de autovehicule, încât a vrut neapărat să-l păstreze. Șasiul era deja supraverificat, pe cât omenește posibil. Această grijă, precum și locul de staționare din Italia, care îl protejează de sare, explică starea impecabilă a șasiului de 30 ani încoace.

Roadyacht înseamnă multe. Un luxury liner exclusivist, un exemplu remarcabil de inginerie germană, o punct de atracție, un loc de întâlnire. Pentru Günter Erhart înseamnă îndeplinirea unui vis. La fel ca și pentru cei care îl închiriază pe www.roadyachting.com .